Mit 5: Odwrócona Osmoza generuje bardzo kwasowa wodę o niskim pH

Fakt: Odwrócna Osmoza generuje wodę lekko kwasową lub neutralną. Nie jest niezdrowa!
Systemy Odwróconej Osmozy, faktycznie mogę obniżać poziom pH wody. Podczas procesu filtrowania, usuwane są z niej wszelkie nieorganiczne minerały które są niezdrowe, a które wpływają na zasadowość wody. Niemniej jednak, obniżenie zasadowości wody nie jest bardzo duże i nie jest niekorzystne dla zdrowia człowieka. Prawda jest taka, że pH wody jest automatycznie zmienione podczas jej spożywania w trakcie kontaktu z pożywieniem w Twoim żołądku. Nawet w pustym żołądku, kwasy trawienne mają kilkakrotnie niższe pH aniżeli woda oczyszczona przez filtr odwróconej osmozy (poziom pH w pustym żołądku utrzymuje się na poziomie pH2).
Ludzkie ciało samo reguluje pH
Ludzkie ciało, nieustannie reguluje poziomy pH dążąc do uzyskania równowagi i balansu. To oznacza mniej więcej tyle, że Twoje ciało zawsze będzie dążyć do utrzymania neutralnego poziomu pH 7.4. Spożywanie bardzo kwaśnych pokarmów (o bardzo niskim pH np. owoce cytrusowe) zmienia pH w organizmie minimalnie, i tylko na krótki okres czasu. Zdrowy organizm jest bardzo sprawny i przywróci homeostatyczny poziom pH bardzo szybko i bez wysiłku.
Tak długo, jak będziesz stosować zrównoważoną dietę, która zawiera także warzywa i owoce, możesz pić
co zechcesz (może poza kwasem z akumulatora), nigdy nie martwiąc o poziom pH w Twoim ciele.
kilka przykładów pH napojów i płynów.

Poziom pH w wodzie (poziom może być różny zależnie od źródła)
Woda mineralna jest lekko zasadowa z pH równym 7.4 pHWoda morska jest zasadowa i ma poziom pH równy 8.6 pH Woda z kranu jest faktycznie inna w każdym miejscu, a jej pH waha się od 6 pH – 8 pHWoda uzyskana dzięki odwróconej osmozie, ma pH zależne od tego, jak kwaśna była woda przed filtracjąi waha się na poziomie 5 pH – 7 pH.
Fakty i Mity - Odwrócona Osmoza