791-050-837radek@tylkowoda.pl8:00 - 18:00

Trudności w uzdatnianiu wody

Post 15 of 27

Uzdatnianie wody polega na usuwaniu z wody szkodliwych substancji chemicznych, organicznych lub mechanicznych. Trudność tego procesu, nie jest związana z samą technologią poprawiania jakości wody, gdyż szeroko dostępne są metody usuwania praktycznie każdego rodzaju zanieczyszczeń. Zobacz porównanie metod filtracji wody w celu lepszego rozeznania w temacie.

Gdzie tkwi problem ?

Problemem jednak okazuje się ustalenie, dlaczego nasza woda nie nadaje się do zamierzonych przez nas celów (spożywczych lub jakichkolwiek innych, które są dla nas istotne). Dobrze jest więc zbadać jakość wody, w celu zrozumienia jakie zanieczyszczenia się w niej kryją. Można to zrobić samodzielnie (na przykład kupując zestaw do testowania wody), lub też zlecić profesjonalną analizę składu wody wyspecjalizowanej instytucji.

Osmoza to remedium na wszystko ?

Można także, nie przebierając w środkach, zastosować filtr odwróconej osmozy, który usunie znakomitą większość zanieczyszczeń. W skrócie, filtr odwróconej osmozy działa tak jak ultra-drobne sito, które przepuszcza wyłącznie cząsteczki wody, zatrzymując pozostałe zanieczyszczenia, w tym bakterie i wirusy, zanieczyszczenia chemiczne i mechaniczne. Jest to najlepsze rozwiązanie dla uzdatniania wody do celów spożywczych.

Do czego odwrócona osmoza się nie nadaje ?

W pewnych przypadkach, filtr RO może okazać się niewystarczający. Jednym z takich przypadków jest wysokie zanieczyszczenie mechaniczne wody, które powoduje przyspieszone niszczenie sprzętu AGD. Jeżeli na Twoim prysznicu, często pojawia się biały lub rdzawy nalot, a Twoja pralka lub zmywarka co chwilę wymagają wizyty serwisanta, może to oznaczać, że masz twardą wodę. W takim przypadku odwrócona osmoza będzie się bardzo szybko zużywać.

Większość domowych systemów uzdatniania wody, składa się z 4-6 filtrów, które po kolei usuwają inne i coraz drobniejsze zanieczyszczenia. Ostatnim etapem filtracji wody w takim systemie jest membrana osmotyczna, która odpowiada za usunięcie tych zanieczyszczeń, które nie zostały ‚wyłapane’ przez pozostałe filtry, a które wpływają na smak i zapach lub stanowią zagrożenie dla zdrowia (np. baterie, wirusy i grzyby).

Menu
Czy chcesz otrzymać poradnik:
"Jak filtrować wodę w gospodarstwie domowym" ?
Gdzie wysłać poradnik ?
Możesz sprawdzić swoją skrzynkę odbiorczą ;)
OK