Hej! Dziś czas na małą edukacyjną pogadankę. Ze wszech stron słyszymy o tak zwanej „twardej wodzie”, która jest największym postrachem pralek, jeśli wierzyć reklamie.
Twarda woda – „z czym to się je”?
Mówiąc naukowo: twardość wody to właściwość wynikająca z obecności w niej soli wapnia, magnezu i innych metali, a dokładnie – z ich stężenia. Wyróżniamy dwa rodzaje twardości:
- Przemijającą, zwaną też węglanową – czyli pochodzącą w szczególności od węglanów i wodorowęglanów wapnia i magnezu. Związki te są wytrącane z wody w czasie jej gotowania, przybierając formę osadu.
- Nieprzemijającą/trwałą, zwaną też niewęglanową, za którą odpowiedzialna jest obecność w wodzie siarczanów, azotanów, chlorków i innych rozpuszczalnych soli, głównie wapnia i magnezu. Te związki pozostają w wodzie nawet po jej przegotowaniu.
Ogólna twardość wody jest sumą dwóch powyższych rodzajów twardości.
Twarda woda może zaszkodzić! Dlaczego?
Twardość wody wpływa na jej napięcie powierzchniowe. Im jest ono większe, tym trudniej zwilżać wszelkiego rodzaju powierzchnie – tak więc trudniej jest je czyścić. Jeśli masz twardą wodę, musisz używać więcej mydła i detergentów, co nie tylko szkodzi naturze i portfelowi, ale w dłuższym okresie także zdrowiu. Co więcej, osad, który wytrąca się podczas gotowania twardej wody, zamienia się w kamień, niszczący wspomniane pralki i wyposażenie domowe.
Jak mierzymy twardość
Do określenia twardości wody używamy trzech różnych skal: stopni niemieckich (°n, °d lub °dH), stopni francuskich (°f lub °fH), stopni angielskich (°e), skali amerykańskiej (ppm – part per million), milivali na litr (mval/l) oraz milimoli na litr (mmol/l). Skale te są wzajemnie wymienne, istnieją kalulatory służące do przeliczania jednostek jednej skali na jednostki innej.
W skali niemieckiej, do której będzie odnosić się, twardość wody kształtuje się następująco:
- woda bardzo miękka : poniżej 5,6
- woda miękka : 5,6 – 11,2
- woda średnio-twarda : 11,2 – 19,6
- woda twarda: 19,6 – 30,8
- woda bardzo twarda: ponad 30,8
Typowa twardość wody użytkowej (kranowej) wynosi ok. 10 °n.
Czy masz twardą wodę?
W 2010 roku firma Brita przeprowadziła badanie wody w domach Polaków. Przebadano około 500 mieszkań w 10 różnych miastach. Co wyszło? Otóż, zdecydowanie najtwardszą wodę mają mieszkańcy Gdańska – 22,48 °n. Potem „długo, długo nic” i w rankingu pojawiają się kolejne trzy miasta, ze średnio twardą wodą – Lublin (15,5), Poznań (14,42) i Wrocław (14,34), a także Warszawa (11,82). Tej ostatniej niewiele jednak brakuje do kategorii wody miękkiej. Z kolei Łódź (10,46) i Białystok (10,25) mogą pochwalić się już miękką wodą, ale na granicy twardości. Miękką wodę mają także małopolskie miasta: Kraków (7,78) i Zakopane (7,34). Bardzo miękka woda – zaledwie 4,52 °n – jest w Katowicach.
Jeśli chcesz wiedzieć, jaka jest aktualnie twardość wody w Twoim mieście, sprawdź to na stronie wodociągów, które zaopatrują Twoją miejscowość w wodę. A co zrobić, gdy masz twardą wodę? Tutaj przeczytasz, jaki filtr może Ci pomóc.
Sprawdź twardość wody na ujęciach AQUA S.A. w Bielsku-Białej i okolicach.