skip to Main Content

Gotowanie wody – czy to dobry sposób na jej uzdatnianie?

Zgodnie z powszechnym przekonaniem, przegotowanie wody sprawia, iż nadaje się ona do wypicia lub zastosowania w kuchni. Gotowanie wody jest jednym z tradycyjnych sposobów domowego oczyszczania wody. Wydaje nam się oczywiste, że przegotowaną wodę można bez obaw podać nawet dzieciom. Czy jednak faktycznie tak jest?  Odpowiedź może być dla nas zaskakująca.

Jakie korzyści niesie gotowanie wody przed spożyciem ?

gotowanie wody
Czy gotowanie jest skuteczne?

Podgrzewanie doprowadza wodę do temperatury wrzenia, czyli do 100 stopni Celsjusza. Gotowanie unieszkodliwia bakterie i wirusy, które mogą się w niej znajdować.  Trzeba jednak pamiętać, że niektóre z nich potrafią przeżyć zdecydowanie wyższe temperatury. Ogólnie podgrzewanie wody w celu zabicia drobnoustrojów jest to rozwiązanie dość skuteczne. Co jednak ze związkami chemicznymi, które znajdują się w takiej cieczy? One nie są usuwane i w żaden sposób nie wytrącają się z wody, a jak już wiemy, mogą być dla człowieka niezwykle niebezpieczne.

Wpływ gotowania na jakość wody

Ale to nie wszystko! Jeśli mówimy o składzie chemicznym, to gotowanie wody nie tylko go nie zmienia, ale wręcz szkodzi jego jakości. Dlaczego? Podczas wrzenia woda intensywnie paruje. Ale paruje tylko woda, a inne związki chemiczne w niej rozpuszczone – zostają. Wraz z parą z naczynia ubywa czystej wody, a zagęszczają się inne, szkodliwe związki. Dlatego pod względem chemicznym podgrzana woda jest mniej zdrowa niż nieprzegotowana. Im dłużej zaś gotujemy, tym więcej bakterii i wirusów ginie, ale też tym bardziej zanieczyszczona chemicznie jest nasza woda.

WNIOSEK

Zamiast gotować wodę z kranu przed jej wypiciem, lepiej zastosować odpowiedni filtr, który usunie zarówno drobnoustroje, jak i szkodliwe związki chemiczne. Najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie filtracji ultrafioletem, która usuwa zanieczyszczenia biologiczne, z filtracją za pomocą membrany osmotycznej, usuwającej zanieczyszczenia chemiczne. Również woda, którą używamy do przygotowywania zup i innych dań, powinna być przefiltrowana przed ugotowaniem – inaczej jej skład chemiczny będzie zmieniać się na niekorzyść dla naszego zdrowia.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej, polecam 5 sposobów na szybsze gotowanie wody.

Advertisements
Latest Articles
4 kwietnia, 2024

Woda butelkowana: wygoda kontra ekologiczne wyzwania

Woda butelkowana, wychwalana za wygodę i czystość, od dawna stanowi podstawowy element życia wielu osób. Jednak ostatnie analizy odsłaniają szereg…

29 czerwca, 2023

Dezynfekcja wody – jak poznać, czy woda w domu jest zanieczyszczona?

Bieżąca woda w domu to nieodzowny element komfortowego funkcjonowania. Co, jeśli okaże się, że jest ona zanieczyszczona? Jak rozpoznać czy…

28 czerwca, 2023

Ekologiczny wybór: jak dzbanki filtrujące wspierają zrównoważone życie?

Dzbanki filtrujące cieszą się rosnącą popularnością. Korzystamy z nich na co dzień w pracy i w domu. Stanowią uniwersalne rozwiązanie,…

Zapisz sie do newslettera

Don't get left out of the loop, make sure you subscribe to our newsletter below so you can be notified of our latest insights, tips, tutorials, sales and more!

Back To Top