Fakt: odwrócona osmoza, mimo swojej nazwy to tak naprawdę bardzo dokładnie przefiltrowana woda.
Niektórzy będą próbowali Ci wmówić, że odwrócona osmoza (OO) to technologia kosmiczna. I że najprawdopodobniej pochodzi z Jowisza. Nic bardziej mylnego.
Odwrócona osmoza polega na przepuszczeniu wody zanieczyszczonej przez mikroskopijne membrany półprzepuszczalne. Działa to tak samo, jak przepuszczenie wody z fusami kawy, przez papierowy filtr. Jedocześnie filtry odwróconej osmozy są o wiele bardziej dokładne. Filtr odwróconej osmozy jest tak drobny, że cząsteczki wody są w stanie przez niego się przecisnąć w przeciwieństwie do zanieczyszczeń takich jak wirusy, bakterie, minerały nieorganiczne, metale itp.
Nie ma w tym nic kosmicznego ani nienaturalnego.
Odwrócona osmoza to filtr z mniejszymi dziurkami niż inne filtry.
OO była i jest używana w przemyśle żywieniowym od lat. W branży mleczarskiej służy do zwiększenia koncentracji mleka poprzez odciągnięcie z niego wody w celu zmniejszenia kosztów transportu. Kiedy tak przygotowane mleko dociera na miejsce, jest ponownie rozcieńczane wodą filtrowaną przez odwróconą osmozę.
Najdoskonalsze wina
Branża winiarska wykorzystuje odwróconą osmozę do zwiększania koncentracji alkoholu i soków owocowych w winie, usuwania zanieczyszczeń takich jak kwas octowy, zanieczyszczenia dymem (tak, pożary powodują przenikanie substancji zawartych w dymie do owoców, które następnie przerobione na wino mają wpływ na jego smak!), niechcianych grzybów drożdżowych (Brettanomyces). Winiarnie używają tej metody do poprawiania jakości swoich win stworzonych z najlepszych winogron. Należy do nich na przykład Château Léoville-Las Cases w Bordeaux.
Już wkrótce, opublikujęmy kolejną serię mitów i faktów na temat odwróconej osmozy.