Czy Coca-Cola wiedziała, że jej sok setki razy przekraczał poziom PFAS? W USA złożono pozew zbiorowy przeciwko Coca-Cola i Simply Tropical. Pozew zarzuca firmom, że wprowadziły konsumentów w błąd twierdząc, że ich sok jest produktem całkowicie naturalnym i zdrowym. Badania soku pokazały, że sok zawierał PFAS (substancje per- i polifluoroalkilowe).
PFAS to toksyczne substancje chemiczne powszechnie stosowane w różnych produktach konsumenckich w celu zapewnienia odporności na wodę, ciepło i plamy. Pozew stwierdza, że poziomy PFAS w soku wyprodukowanym przez Coca-Cola są „setki razy” wyższe niż limity federalne. Wiadomo, że PFAS powodują szereg poważnych problemów zdrowotnych. Obejmują one raka, choroby wątroby i nerek, zaburzenia autoimmunologiczne i komplikacje płodowe. Chociaż FDA corocznie testuje niektóre produkty spożywcze na obecność PFAS, nie podjęła odpowiednich działań w celu rozwiązania problemu zanieczyszczenia żywności. W związku z tym w przyszłości można spodziewać się kolejnych pozwów.
Environmental Defense Fund, organizacja non-profit, naciska na FDA, aby podjęła bardziej zdecydowane działania przeciwko PFAS. Pozew, który został złożony w południowym okręgu Nowego Jorku, domaga się odszkodowania pieniężnego i innych odpowiednich kroków. Rzecznik Coca-Cola potwierdził, że firma jest świadoma pozwu i stoi na straży jakości swoich produktów, w tym poziomu PFAS.
Dowiedz się, czy i kiedy sól może powodować zanieczyszczenie wody.