skip to Main Content

Smaczna woda z kranu czyli jak poprawić zapach i smak za pomocą filtrów i mineralizatorów?

Woda powinna mieć neutralny smak, ale w praktyce bywa z tym jednak różnie. Woda z kranu może smakować różnie w zależności od substancji w niej występujących. Może być słodka, gorzka, kwaśna a nawet słona. Nie każdy będzie tym zachwycony. Na szczęście smak wody można poprawić, a to dzięki odpowiednim oczyszczaczom, filtrom i mineralizatorom.  Dowiedz się, jak filtr do wody może pomóc poprawić smak i zapach wody.

Czysta woda?

filtr do wodyWoda w czystej postaci ma neutralny smak. Jednak w przyrodzie takowa nie występuje, ponieważ przenikają do niej różne substancje. One właśnie wpływają na jej smak. Słoność jest wynikiem obecności w niej chlorku sodu, a kwaśności – kwasów mineralnych. Za słodki smak wody odpowiadają obecne w niej substancje organiczne, natomiast za gorzki – siarczany magnezu i sodu. Woda może mieć również różne posmaki: najczęstszy z nich to metaliczny, który wywołuje wysoka ilość żelaza. Na zmianę właściwości organoleptycznych wody ma również chlor, który negatywnie wpływa na jej smak i zapach. Występowanie tego pierwiastka w wodzie pitnej wynika z procesu dezynfekcji dokonywanej przez zakłady wodociągowe.

Smak jest kwestią subiektywną – jedna woda będzie smakować nam bardziej, inna zdecydowanie mniej. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy smak wody kranowej jest dla nas odpychający, a przygotowane z niej posiłki są dla nas nie do przełknięcia? Odpowiedzią jest odpowiedni filtr do wody: z węglem aktywnym, utleniający lub system odwróconej osmozy.

Filtry z aktywnym węglem

Węgiel aktywny wielu osobom kojarzy się z czarnymi pastylkami na rozstrój żołądka. I jest to słuszne skojarzenie. Jako doskonały absorber zanieczyszczeń znalazł on zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w procesie uzdatniania wody. Jest z powodzeniem wykorzystywany jako materiał filtracyjny w różnych urządzeniach do uzdatniania wody, ponieważ z łatwością może zatrzymać na swojej powierzchni substancje, które odpowiedzialne są za pogorszenie smaku, zapachu i barwy wody. Filtry zawierające aktywny węgiel usuwają z wody od 60 do 80 różnych rodzajów substancji chemicznych, w tym chlor, herbicydy i pestycydy.

Filtry utleniające

Za brązową lub żółtą barwę i za metaliczny smak wody pitnej odpowiada żelazo i mangan. Jest to problem dość powszechny właścicieli studni głębinowych, gdyż te związki chemiczne w sposób naturalny przenikają do wód głębinowych ze skał i gleby. W tym przypadku sposobem na poprawę jakości wody będzie zamontowanie tzw. odżelaziaczo-odmanganiaczy. Urządzenia te wyposażone w element filtracyjny o silnych zdolnościach utleniających (np. spiek cynkowo-miedziowy) pozwalają pozbyć się żelaza i manganu, a ponadto chloru, metali ciężkich, węglanów wapnia i magnezu.

System odwróconej osmozy

Skutecznym sposobem pozbycia się nieprzyjemnego smaku i zapachu wody pitnej jest system odwróconej osmozy. W skutek złożonego procesu oczyszczania woda odzyskuje swoją przeźroczystość i bezwonność, a smak staje się słodki. Wyjałowioną wodę można wzbogacić w minerały przez zastosowanie specjalnego mineralizatora. Jego zadaniem jest wzbogacenie wody m.in. w sód, wapń, magnez i potas, a więc w minerały, które są niezbędne dla naszego zdrowia.

Jakość i smak wody osmotycznej może również poprawić wkład rewitalizujący do oczyszczacza. Zawarty w nim magnez reaguje z przepływającą przez niego wodą, wzbogacając ją o ten pierwiastek. Wkład również wyposaża wodę w aktywny wodór i podnosi jej pH, sprawiając, że zyskuje prozdrowotne właściwości.

Dzięki różnym sposobom filtracji woda nie tylko jest zdrowa i bezpieczna, ale również o wiele lepsza w smaku. To dość ważne, ponieważ jeżeli coś nam smakuje, to chętniej po to sięgamy.

Przeczytaj inne artykuły z naszego bloga.

Advertisements
Latest Articles
9 marca, 2023

Koniec suszy w Kalifornii?

Podczas gdy kalifornijskie zbiorniki zbliżają się do historycznych poziomów, czy to oznacza, że susza i niedobory wody się skończyły? W…

5 marca, 2023

Dezynfekcja słoneczna oczyszcza wodę

SODIS, czyli technika słonecznej dezynfekcji wody, to metoda filtracji wody stosowana do zwalczania chorób przenoszonych przez wodę.  Niedawno naukowcy z…

2 marca, 2023

Izraelska firma opracowuje solarny oczyszczacz wody

Izraelska firma Alumor opracowała system oczyszczania wody o nazwie H2O: Ready zasilany energią słoneczną i oparty o ultrafiolet.  Według firmy,…

Polecane oferty
Advertisements
Zapisz sie do newslettera

Don't get left out of the loop, make sure you subscribe to our newsletter below so you can be notified of our latest insights, tips, tutorials, sales and more!

Back To Top