Woda powinna mieć neutralny smak, ale w praktyce bywa z tym jednak różnie. Woda z kranu może smakować różnie w zależności od substancji w niej występujących. Może być słodka, gorzka, kwaśna a nawet słona. Nie każdy będzie tym zachwycony. Na szczęście smak wody można poprawić, a to dzięki odpowiednim oczyszczaczom, filtrom i mineralizatorom. Dowiedz się, jak filtr do wody może pomóc poprawić smak i zapach wody.
Czysta woda?
Woda w czystej postaci ma neutralny smak. Jednak w przyrodzie takowa nie występuje, ponieważ przenikają do niej różne substancje. One właśnie wpływają na jej smak. Słoność jest wynikiem obecności w niej chlorku sodu, a kwaśności – kwasów mineralnych. Za słodki smak wody odpowiadają obecne w niej substancje organiczne, natomiast za gorzki – siarczany magnezu i sodu. Woda może mieć również różne posmaki: najczęstszy z nich to metaliczny, który wywołuje wysoka ilość żelaza. Na zmianę właściwości organoleptycznych wody ma również chlor, który negatywnie wpływa na jej smak i zapach. Występowanie tego pierwiastka w wodzie pitnej wynika z procesu dezynfekcji dokonywanej przez zakłady wodociągowe.
Smak jest kwestią subiektywną – jedna woda będzie smakować nam bardziej, inna zdecydowanie mniej. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy smak wody kranowej jest dla nas odpychający, a przygotowane z niej posiłki są dla nas nie do przełknięcia? Odpowiedzią jest odpowiedni filtr do wody: z węglem aktywnym, utleniający lub system odwróconej osmozy.
Filtry z aktywnym węglem
Węgiel aktywny wielu osobom kojarzy się z czarnymi pastylkami na rozstrój żołądka. I jest to słuszne skojarzenie. Jako doskonały absorber zanieczyszczeń znalazł on zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w procesie uzdatniania wody. Jest z powodzeniem wykorzystywany jako materiał filtracyjny w różnych urządzeniach do uzdatniania wody, ponieważ z łatwością może zatrzymać na swojej powierzchni substancje, które odpowiedzialne są za pogorszenie smaku, zapachu i barwy wody. Filtry zawierające aktywny węgiel usuwają z wody od 60 do 80 różnych rodzajów substancji chemicznych, w tym chlor, herbicydy i pestycydy.
Filtry utleniające
Za brązową lub żółtą barwę i za metaliczny smak wody pitnej odpowiada żelazo i mangan. Jest to problem dość powszechny właścicieli studni głębinowych, gdyż te związki chemiczne w sposób naturalny przenikają do wód głębinowych ze skał i gleby. W tym przypadku sposobem na poprawę jakości wody będzie zamontowanie tzw. odżelaziaczo-odmanganiaczy. Urządzenia te wyposażone w element filtracyjny o silnych zdolnościach utleniających (np. spiek cynkowo-miedziowy) pozwalają pozbyć się żelaza i manganu, a ponadto chloru, metali ciężkich, węglanów wapnia i magnezu.
System odwróconej osmozy
Skutecznym sposobem pozbycia się nieprzyjemnego smaku i zapachu wody pitnej jest system odwróconej osmozy. W skutek złożonego procesu oczyszczania woda odzyskuje swoją przeźroczystość i bezwonność, a smak staje się słodki. Wyjałowioną wodę można wzbogacić w minerały przez zastosowanie specjalnego mineralizatora. Jego zadaniem jest wzbogacenie wody m.in. w sód, wapń, magnez i potas, a więc w minerały, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Jakość i smak wody osmotycznej może również poprawić wkład rewitalizujący do oczyszczacza. Zawarty w nim magnez reaguje z przepływającą przez niego wodą, wzbogacając ją o ten pierwiastek. Wkład również wyposaża wodę w aktywny wodór i podnosi jej pH, sprawiając, że zyskuje prozdrowotne właściwości.
Dzięki różnym sposobom filtracji woda nie tylko jest zdrowa i bezpieczna, ale również o wiele lepsza w smaku. To dość ważne, ponieważ jeżeli coś nam smakuje, to chętniej po to sięgamy.