Bieżąca woda w domu to nieodzowny element komfortowego funkcjonowania. Co, jeśli okaże się, że jest ona zanieczyszczona? Jak rozpoznać czy woda jest zanieczyszczona oraz jak ją bezpiecznie oczyścić? Dowiesz się tego z poniższego artykułu.
Po czym poznać, że woda jest zanieczyszczona mikrobiologicznie?
Woda to naturalne środowisko do życia dla mikroorganizmów, takich jak grzyby, bakterie, bakteriofagi czy wirusy. Nie powodują one żadnych zagrożeń zdrowotnych i taką wodę można normalnie pić. Czasami pojawiają się w niej jednak niebezpieczne bakterie, wirusy i zanieczyszczenia, które po spożyciu mogą doprowadzić do zatrucia, a nawet poważniejszych objawów. Co bardziej niepokojące, niektóre niebezpieczne wirusy czy bakterie mogą być praktycznie niewyczuwalne przez zmysły człowieka, nie wpływają również na zmianę smaku, zapachu czy odcienia wody.
Czasami zła jakość wody jest dostrzegalna poprzez mętność, szary lub biały osad powstały na armaturze oraz rdzawe ślady np. na ubraniach po praniu, lub nieprzyjemny zapach. Jeżeli zauważysz takie objawy, wykonaj analizę mikrobiologiczną wody, aby uniknąć ryzyka zatrucia bądź znacznie poważniejszych objawów.
Skutki spożycia zanieczyszczonej wody
Najbardziej popularnymi objawami zatrucia się zanieczyszczoną wodą są dolegliwości związane z układem pokarmowym. Mowa tu przede wszystkim o bólach brzucha oraz silnej biegunce. Często towarzyszą także wymioty, nudności, zawroty głowy, brak apetytu, ogólnie osłabienie oraz podwyższona temperatura. Objawy mogą być także znacznie poważniejsze, dlatego należy niezwłocznie udać się do szpitala oraz zgłosić analizę mikrobiologiczną wody.
Na czym polega dezynfekcja wody?
Dezynfekcja wody polega głównie na dodawaniu do niej różnych substancji lub stosowania urządzeń, które mają za zadanie likwidacje niebezpiecznych mikroorganizmów z wody użytkowej. To też stosowanie środków fizycznych, termicznych lub ich połączenia. Proces dezynfekcji wody ma spowodować aby woda oraz żywność, która była wyprodukowana z jej dodatkiem, nadawały się do spożycia, a także spełniały obowiązujące normy czystości.
Co stosuje się do dezynfekcji i uzdatniania wody w domach?
Istnieje kilka sposobów na dezynfekcję wody, które różnią się od siebie sposobem wykonania oraz skutecznością. Wybrane z nich przedstawiono poniżej wraz, z opisem ich wykonywania.
Chlorowanie wody
Chlorowanie wody to zarówno najbardziej popularna, jak i najtańsza metoda. Polega na dodaniu do wody chloru gazowego, podchlorynu sody lub podchlorynu wapnia. Proces musi trwać przynajmniej 20 minut, jednak działanie chloru będzie zależeć od wartości pH. W taki sposób oczyszczoną wodę często poddaje się dechloryzacji węglem aktywnym, aby pozbyć się specyficznego smaku wody.
Ozonowanie wody
Ozonowanie wody to proces dezynfekcji wody, który polega na wprowadzeniu do wody ozonu – silnego utleniacza. Ozonowanie niszczy bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy, eliminując tym samym potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z zanieczyszczoną wodą. Jest to jedna z metod stosowanych w procesie uzdatniania wody do celów spożywczych i przemysłowych.
Promieniowanie ultrafioletowe (UV)
Promieniowanie ultrafioletowe (UV) to dezynfekcja wody za pomocą specjalnych lamp UV. Jest to idealne rozwiązanie do oczyszczania wody z chorobotwórczych wirusów i bakterii, bez użycia chloru i innych chemicznych środków. Jest fizycznym sposobem dezynfekcji i polega na kierowaniu promieni ultrafioletowych krótkiego zakresu na zanieczyszczoną wodę. Wykorzystuje się do tego specjalne lampy bakteriobójcze. W konsekwencji giną zarodniki mikroorganizmów. To rozwiązanie nie wpływa na smak, zapach, kolor wody.
Metoda termiczna
Metoda termiczna polega na podgrzaniu wody do minimalnej temperatury 75℃. Cała instalacja wodna powinna być w ten sposób przepłukiwana przez co najmniej 30 minut.
Fot. Tytułowa źródło: Lisa fotios, Pexels.