skip to Main Content

Odwrócona Osmoza

Odwrócona osmoza (RO) jest najdoskonalszym sposobem filtracji dostępnym w obecnej chwili. Jest to także najczęściej stosowana metoda uzdatniania wody stosowana przez producentów wody butelkowanej. Jest skuteczna w usuwaniu lub znacznej redukcji bardzo szerokiego spektrum zanieczyszczeń. Spośród wszystkich dostępnych technologii używanych do uzdatniania wody w zastosowaniach domowych gwarantuje najskuteczniejsze oczyszczenie wody. Co więcej, RO umożliwia usunięcie z wody cząstek tak małych jak pojedyncze jony. Otwory w membranie osmotycznej mają rozmiar około 0.0005 mikrona (bakterie mają rozmiar od 0.2 do 1 mikrona, natomiast wirusy od 0.02 mikrona do 0.4 mikrona).

Rozróżniane są dwa typy membran osmotycznych wykorzystywanych w zastosowaniach domowych:

Thin Film Composite (TFC) – Układ cienkich błon filtrujących

Cellulose triacetate (CTA) – Celuloza triacetytowa

Membrany TFC mają wyraźnie wyższy współczynnik usuwania zanieczyszczeń niż membrany CTA, jednak są bardziej podatne na zużycie przez wchłanianie chloru. To jeden z czynników, dla których ważne jest zastosowanie filtra wykorzystującego węgiel aktywny jako filtra wstępnego, który usunie nadmiar zanieczyszczeń.

Jak działa odwrócona osmoza?

schemat jak działa odwrócona osmozaTypowy system odwróconej osmozy składa się kolejno ze wstępnego filtra węglowego (GAC), membrany osmotycznej, pojemnika składującego czystą wodę oraz kranika, który dostarcza oczyszczoną wodę. Systemy RO różnią się przede wszystkim jakością membrany, efektywnością (ilość litrów wody filtrowanej na godzinę) oraz wielkością pojemnika przechowującego czystą wodę.

Zjawisko odwróconej osmozy wykorzystuje pół-przepuszczalną membranę, które przepuszcza czyste cząsteczki wody, zatrzymując zanieczyszczenia, które są zbyt duże aby przedostać się przez mikropory membrany osmotycznej. Dobrej jakości systemy osmotyczne stosują proces zwany crossflow, umożliwiający samoczyszczenie się membrany. Woda nie napływa na membranę, tylko płynie „po niej” dzięki czemu zatrzymane w membranie zanieczyszczenia są zabierane dalej wraz z zanieczyszczoną wodą. Proces odwróconej osmozy wymaga siły, która pcha wodę przez membranę, jednak ciśnienie wody w kranie jest w zupełności wystarczające, aby proces mógł zachodzić efektywnie.

Zastosowanie

Odwrócona osmoza to doskonały wybór do domowych zastosowań filtracji wody. Jest najbardziej rekomendowanym rozwiązaniem do uzdatnienia wody kranowej. RO jest bardzo skuteczna, jednak nie radzimy stosować membrany osmotycznej jako jedynego medium filtrującego wodę która może zawierać zanieczyszczenia biologiczne (np. woda ze studni lub jeziora). Dla tych zastosowań doradzamy zastosowanie dwustopniowego filtra łączącego membranę osmotyczną i lampę ultrafioletową lub filtra ultrafioletowy przyłączony do głównego źródła wody w domu. W ten sposób uzyskujemy najlepszą ochronę przed bakteriami i wirusami. Mając na uwadze fakt, że membrana osmotyczna może się bardzo szybko zużywać przez chlor, żelazo, siarkowodór lub bakterie, warto zastosować wstępny filtr osadowy i wstępny filtr węglowy. Dzięki temu zanieczyszczenia wyłapane przez filtry wstępne nie będą zapychać naszej membrany osmotycznej. W przypadku, gdy nasza woda jest bardzo twarda stosuje się domowe filtry zmiękczające wodę, co również pozytywnie wpływa na żywotność naszego filtra.

Systemy odwróconej osmozy zajmują stosunkowo mało miejsca w naszym domu lub mieszkaniu.  Systemy typu POU są powszechnie instalowane pod zlewozmywakami kuchennymi.  Z kolei, systemy typu POE są nieco większe i zazwyczaj instalowane w pobliżu punktu, gdzie woda wchodzi do domu, tzn. w piwnicy lub pomieszczeniu gospodarczym.

Fakty i mity o odwróconej osmozie
Najczęstsze pytania o odwróconej osmozie

System odwróconej osmozy jest filtrem punktowym – zazwyczaj montowanym w kuchni pod zlewem. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, aby podłączyć filtr odwróconej osmozy, ale podstawowa wiedza o hydraulice jest jednak wskazana. Urządzenie wymaga podłączenia do instalacji wody zimnej oraz do kanalizacji sanitarnej. Montaż wymaga zazwyczaj wywiercenia otworu na blacie kuchennym dla wlewki wody filtrowanej mającej postać kranu. Po montażu urządzenia należy dokładnie przepłukać jego wkłady filtracyjne. Należy pamiętać o tym, aby na 2 godziny przed montażem wymoczyć w wodzie membranę osmotyczną.

Więcej informacji w artykule: Jak zamontować filtr do wody (RO)?

Ceny są bardzo zróżnicowane z racji, że filtry do wody mają różną postać, funkcję oraz przeznaczenie. Popularne wkłady do dzbanków filtrujących to koszt w wysokości 15 zł za sztukę, choć w wielopakach ich cena jest znacznie niższa. Natomiast system odwróconej osmozy kosztuje już od kilkuset złotych do półtora tysiąca złotych. Z kolei wielofunkcyjne stacje do uzdatniania wody to koszt już rzędu kilku tysięcy zł. Po rozeznaniu się w kwestii, ile kosztuje wybrany filtr do wody, warto sprawdzić opinie użytkowników i specjalistów na jego temat i zapoznać się z wymaganiami technicznymi sporządzonymi dla tego urządzenia.

Więcej informacji w artykułach: Filtry dzbankowe: jaki filtr do wody wybrać? oraz Mit 7: Odwrócona osmoza jest zbyt droga.

Odwrócona osmoza daje czystą i nieskazitelną wodę do picia, która jest gwarancją bezpieczeństwa i zdrowia. Jest to obecnie najefektywniejsza i najlepsza metoda uzdatniania wody. Opiera się ona na naturalnych rozwiązaniach – osmotycznej membranie, przez której mikroskopijnej wielkości mikropory są w stanie przesiąknąć jedynie cząsteczki H20. Zamontowanie systemu opartego na technologii RO we własnym domu zapewnia stały dostęp do świeżej i smacznej wody pitnej i to prosto z kranu. Wodę osmotyczną bez potrzeby zagotowania mogą spożywać wszyscy, w tym także kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci.

Więcej informacji w artykułach: Odwrócona osmoza, Picie wody w ciąży.

Jest to fizyczny proces przenikania rozpuszczalnika (wody) przez błonę półprzepuszczalną, która rozdziela dwa roztwory o różnym stężeniu. Pod wpływem ciśnienia rozpuszczalnik tłoczony jest z roztworu bardziej stężonego do tego o mniejszym stężeniu, a więc w kierunku przeciwnym niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnej osmozy. Stąd też nazwa tego procesu brzmi odwrócona osmoza. Metoda ta jest z racji swojej efektywności wykorzystywana od wielu lat do naturalnego oczyszczania wody do celów spożywczych. Korzystają z niej m.in. producenci butelkowanych wód mineralnych i soków owocowych.

Więcej informacji w artykule: Odwrócona osmoza.

Jest to najdoskonalszy i najefektywniejszy sposób oczyszczania wody, jaki obecnie istnieje. Jest to też metoda wykorzystywana przez producentów wody i soków butelkowanych. System odwróconej osmozy za pomocą wstępnych filtrów i pół-przepuszczalnej membrany osmotycznej zatrzymuje wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia – chemiczne, fizyczne oraz mikrobiologiczne. W ten sposób uzyskiwana woda jest krystalicznie czysta, a przez to bezpieczna. Ponadto odwrócona osmoza jest tak zdrowa, że woda oczyszczona w trakcie tego procesu jest polecana do picia przez kobiety w ciąży, niemowlęta oraz małe dzieci.

Więcej informacji w artykule: Odwrócona osmoza.

Tak, odwrócona osmoza usuwa bakterie i to bardzo skutecznie. Dzieje się tak dlatego, że otwory w membranie osmotycznej posiadają rozmiar około 0,0005 mikrona, przy czym bakterie posiadają o wiele większe rozmiary – tj. od 0,2 do 1 mikrona, wirusy natomiast – od 0,02 mikrona do 0,4 mikrona. Membrana filtrująca przepuszcza cząsteczki wody, a zatrzymuje na swojej powierzchni żyjące w wodzie mikroorganizmy. Jednakże dla wody pochodzącej ze studni czy z jeziora zalecane jest połączenie technologii odwrócone osmozy i lampy ultrafioletowej, co daje maksimum ochrony przed bakteriami i wirusami.

Więcej informacji w artykule: Odwrócona osmoza.

Standardowy system odwróconej osmozy składa się: ze wstępnego filtra węglowego, membrany osmotycznej, pojemnika składującego czystą wodę oraz kranika (wlewki), który dostarcza oczyszczoną wodę. Odwrócona osmoza wykorzystuje membranę filtrującą, która przepuszcza czyste cząsteczki wody, zatrzymując zanieczyszczenia, które są zbyt duże, aby przedostać się przez jej mikropory (otwory te mają wielkość około 0,0005 mikrona). Rozróżniane są dwa typy membran osmotycznych wykorzystywanych w zastosowaniach domowych: układ cienkich błon filtrujących albo też celulozę triacetytową.

Więcej informacji w artykule: Odwrócona osmoza.

Opinie o filtrach odwróconej osmozy są podzielone. Z jednej strony ten system filtracji posiada duże i oddane grono zwolenników, którzy podkreślają wysoką skuteczność w oczyszczaniu wody z wszelkich zanieczyszczeń. Jednak odwrócona osmoza też ma przeciwników, którzy uważają, że w taki sposób oczyszczona woda jest niezdrowa, ponieważ jest zbyt sterylna (nie posiada np. minerałów). Nic bardziej mylnego, ponieważ przez lata badań nie udokumentowano żadnych negatywnych skutków picia takiej wody. Ponadto – jak podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia – źródłem minerałów dla człowieka jest pokarm, a nie woda.

Więcej informacji w artykule: Mit 1: Picie wody uzyskanej dzięki odwróconej osmozie jest niezdrowe.

Większość domowych systemów odwróconej osmozy utrzymuje współczynnik pomiędzy 1:4 (1l wody czystej / 4l wody zużytej) a 1:6 (1l wody czystej / 6l wody zużytej). Woda, która jest pozostałością po filtrowaniu w systemie RO, posiada taką samą jakość jak woda kranowa. Dzieje się tak dlatego, że większość zanieczyszczeń pozostaje w membranie filtrującej. Taką wodę z odrzutu można użyć ponownie np. do nawadniania kwiatów w ogrodzie, zmywania lub mycia podłóg. Reasumując, odrzut wody w systemie odwróconej osmozy jest faktycznie znaczący, ale należy pamiętać, że w zamian otrzymuje się oczyszczoną z wszelkich zanieczyszczeń i smaczną wodę do picia.

Więcej informacji w artykule: Mit 6: Odwrócona osmoza marnuje bardzo dużo wody.

Back To Top