Fakt: Odwrócona osmoza generuje wodę lekko kwasową lub neutralną. Nie jest niezdrowa!
Odwrócona osmoza faktycznie może obniżać poziom pH wody. Podczas procesu filtrowania usuwamy z niej wszelkie nieorganiczne minerały, które są niezdrowe, a które wpływają na zasadowość wody. Niemniej jednak, obniżenie zasadowości wody nie jest znaczne i nie jest niekorzystne dla zdrowia człowieka. Prawda jest taka, że pH wody jest automatycznie zmienione podczas jej spożywania w trakcie kontaktu z pożywieniem w Twoim żołądku. Nawet w pustym żołądku kwasy trawienne mają kilkakrotnie niższe pH aniżeli woda oczyszczona przez filtr odwróconej osmozy. Poziom pH w pustym żołądku utrzymuje się na poziomie pH2.
Ludzkie ciało samo reguluje pH
Tak długo, jak będziesz stosować zrównoważoną dietę, która zawiera warzywa i owoce, możesz pić co zechcesz (może poza kwasem z akumulatora) nigdy nie martwiąc o poziom pH w Twoim ciele.
Kilka przykładów pH napojów i płynów
Poziom pH w wodzie (poziom może być różny zależnie od źródła):
- woda mineralna jest lekko zasadowa z pH równym 7.4 pH
- woda morska jest zasadowa i ma poziom pH równy 8.6 pH
- woda kranowa jest faktycznie inna w każdym miejscu, a jej pH waha się od 6 pH – 8 pH
- woda uzyskana dzięki odwróconej osmozie ma pH zależne od tego, jak kwaśna była woda przed filtracją i waha się na poziomie 5 pH – 7 pH.