791-050-837radek@tylkowoda.pl8:00 - 18:00

Gotowanie wody – czy to dobry sposób na jej uzdatnianie?

Post 5 of 27
Gotowanie wody – czy to dobry sposób na jej uzdatnianie?

Zgodnie z powszechnym przekonaniem, przegotowanie wody sprawia, iż nadaje się ona do wypicia lub zastosowania w kuchni. Ta metoda jest jednym z tradycyjnych sposobów domowego oczyszczania wody. Wydaje nam się oczywiste, że przegotowaną wodę można bez obaw podać nawet dzieciom. Czy jednak faktycznie tak jest? Odpowiedź może być zaskakująca.

Jakie korzyści niesie gotowanie wody przed spożyciem ?

Podgrzewanie doprowadza wodę do temperatury wrzenia, czyli do 100 stopni Celsjusza. Gotowanie unieszkodliwia bakterie i wirusy, które mogą się w niej znajdować (choć trzeba pamiętać, że niektóre z nich potrafią przeżyć zdecydowanie wyższe temperatury). Ogólnie jednak podgrzewanie wody w celu zabicia drobnoustrojów jest to rozwiązanie dość skuteczne. Co jednak ze związkami chemicznymi, które znajdują się w takiej cieczy? One nie są usuwane i w żaden sposób nie wytrącają się z wody, a jak już wiemy, mogą być dla człowieka niezwykle niebezpieczne.

Wpływ gotowania na jakość wody

Ale to nie wszystko! Jeśli mówimy o składzie chemicznym, to gotowanie wody nie tylko go nie zmienia, ale wręcz szkodzi jego jakości. Dlaczego? Podczas wrzenia woda intensywnie paruje. Ale paruje tylko woda, a inne związki chemiczne w niej rozpuszczone – zostają. Wraz z parą z naczynia ubywa czystej wody, a zagęszczają się inne, szkodliwe związki. Dlatego pod względem chemicznym podgrzana woda jest mniej zdrowa niż nieprzegotowana. Im dłużej zaś gotujemy, tym więcej bakterii i wirusów ginie, ale też tym bardziej zanieczyszczona chemicznie jest nasza woda.

WNIOSEK

Zamiast gotować wodę z kranu przed jej wypiciem, lepiej zastosować odpowiedni filtr, który usunie zarówno drobnoustroje, jak i szkodliwe związki chemiczne. Najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie filtracji ultrafioletem, która usuwa zanieczyszczenia biologiczne, z filtracją za pomocą membrany osmotycznej, usuwającej zanieczyszczenia chemiczne. Również woda, którą używamy do przygotowywania zup i innych dań, powinna być przefiltrowana przed ugotowaniem – inaczej jej skład chemiczny będzie zmieniać się na niekorzyść dla naszego zdrowia.

Menu
Czy chcesz otrzymać poradnik:
"Jak filtrować wodę w gospodarstwie domowym" ?
Gdzie wysłać poradnik ?
Możesz sprawdzić swoją skrzynkę odbiorczą ;)
OK